Оценете темата:
 • 0 гласа - средно 0
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Как да избера тенис ракета?
#1
Video 
Ако тепърва навлизате в тениса и не знаете от каква ракета се нуждаете или искате да замените старата с нова, ето малко помощ:

При избора на тенис ракета преди всичко от значение са характеристиките, с които тя разполага и дали те отговарят на Вашите нужди, стил на игра и ниво на умения.

Първото и най-важно нещо което трябва да вземете предвид преди да изберете подходящата за Вас тенис ракета е размера на грифа (дръжката на ракетата). Това може да проверите лесно като хванете ракетата с играещата ръка. Ракетата, която е най-подходяща за Вас не трябва да има голямо разстояние между върховете на пръстите и дланта.
 • За начинаещ тенисист е най- подходящо ракетата да е с по голяма глава (между 105 и 130 кв. инча). По този начин центърът (повърхността контактуваща с топката) има по-голяма площ и се получават по-висок процент ,,чисти“ удари. Предимството на този тип ракети е възможността да се разиграва значително по-лесно, като целта е да се придобие чувство за изпълнение на дадения удар с по-малко грешки. Недостатък на тези ракети е, че имат по-малка точност и сила на удара, но за това те са подходящи за начинаещи тенисисти.
 • За напреднали в техническо отношение тенисисти е препоръчително да търсят ракета с по-малка глава (между 85-105 кв. инча). Те са значително по-точни и стабилни, но с тях е необходимо генериране на по-голяма сила на удара. Също на ракетите с по-малка глава центърът (повърхността контактуваща с топката) е по-малък, и е необходима по-голяма прецизност на удара.


Повече мощност, повече комфорт, повече сила? Или и от трите по малко? Това са само част от характеристиките, които ще се отразят на изпълнението Ви. Ако прибавите и теглото на ракетата и размера на главата бихте се объркали още повече. Правилната комбинация от тези критерии ще доведе до най-добри резултати на корта.

 • Тегло и баланс. По-тежките ракети (300-340 гр.) са с баланс съсредоточен в дръжката, за повече контрол и маневреност. По-леките от тях (280-300 гр.) са сравнително по-балансирани и осигуряват повече сила, но по-малко контрол. Балансът на най-леката категория ракети (260-280 гр.) е ориентиран към главата и дава повече маневреност и мощ.
 • Размер на главата. Тук действа зависимостта, че колкото по малък е размера на главата, толкова повече плътност и контрол на ударите се наблюдава, а sweet spot-а става по-малък. Ракетите с малък размер на главата са подходящи за професионалисти и напреднали играчи, докато ракетите с голяма глава – за средно напреднали и начинаещи.
 • Ширина/профил на рамката. Колкото по-широка е рамката, толкова повече сила генерира тенисиста.  За професионалистите и напредналите играчи, които обичат да произвеждат повече топспин при удар, са подходящи ракети с по-тесен профил.
 • Начин на наплитане на кордажа/String Pattern. Гъстотата на наплитане на кордажа оказва голямо влияние както наизпълнението Ви, така и на усещането при игра. С по-рядко наплетена ракета кордажът се движи по-свободно и топспин ударите се изпълняват по-лесно. При ракета с по-отворен модел на наплитане, обтягането на кордажа се усеща по-малко. Недостатък на рядкото наплитане е, че кордажа се износва и къса по-бързо. Гъстото наплитане осигурява повече контрол върху топката, за сметка на по-малък топспин ефект. Износването става много по-бавно, заради по-малкото триене.

Основните категории, на които можем да разделим тенис ракетите са:
 • С максимален контрол. Този вид ракети е предпочитан от най-големите професионалисти в тениса. Те са най-тежките – от 305 до 350 грама, с размери на главите, които варират от 85 до 98 кв.ин., профили от 12 до 22мм и баланс от 305 до 320 мм. Ракетите са с ниско ниво на сила, затова ще Ви е необходима възможност сами да генерирате достатъчно мощ при удар, за да играете с тях. Изисква се изключителна прецизност на ударите, добре изградена техника и физическа сила.
 • Повече контрол, по-малко сила. Ракети с тегло от 290 до 305 грама. Различават се от горния вид по това, че разполагат с повече сила, което се дължи на баланса – от 315 до 330 мм. Те също притежават много добър контрол, а размера на главите е в рамките 95-102 кв. ин. Подходящи са за професионални тенисисти и много напреднали любители.
 • Баланс между контрол и сила. Ракети с тегло 270-290 грама, размер на главите 100-105 кв. ин., баланс 330-340 грама и дебелина на профила 22-26 мм. Препоръчват се за напреднали и средно напреднали мъже и жени, които търсят ракета, която комбинира контрол и сила.
 • Повече сила, по-малко контрол. Теглото на ракетите от тази категория варира между 260 и 275 грама, което ги прави идеални за начинаещи мъже и жени. Те генерират повече сила за сметка на контрола. Размерът на главата е от 100 до 110 кв.ин. Подходящи са и за напреднали деца, които правят преход към по-дълга ракета.
 • Детски ракети. Тенис ракети с тегло от 230 до 260 грама и размер на главата от 100 до 110 кв. инча. Размерът и теглото им зависят от възрастта на детето.

Повече сила или повече контрол?
 • Размер на главата на ракетата. По-голямата глава осигурява повече сила и по-малко контрол, а по-малката глава – повече контрол и по-малко сила.
 • Обтягане на кордажа. По-силно обтягане = контрол. По-слабо обтягане = сила. Прекалено силното обтягане изисква много по-големи усилия при удар и може да доведе до контузии!
 • Твърдост и тегло на рамката. По-меката рамка абсорбира шока при удар и дава повече контрол, докато по-твърдата рамка увеличава мощта. Както вече отбелязахме при категориите ракети, по-тежките са с по-малко мощ, повече контрол и маневреност. Техният баланс е съсредоточен в дръжката и изискват силата да бъде генерирана от Вас самите. При по-леките ракети е обратното – по-малко контрол и повече сила.
                   Отговори


Съобщения в темата
Как да избера тенис ракета? - от Administrator - 12-03-2016, 07:04 PM

Отваряне на:


Потребители разглеждащи темата: 1 гост(и)