Оценете темата:
  • 0 гласа - средно 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Победата на Григор над Мъри – ново начало или просто поредният „хотшот на деня“?
#1
Григор Димитров записа първата си престижна победа над топ тенисист от 2014-а насам. Гришо направи обрат и елиминира финалиста от миналогодишното издание на турнира в Маями Анди Мъри със 6:7, 6:4, 6:3. Това даде повод на патриотично настроените потребители в социалните мрежи отново гордо да развеят българския флаг. Тъпаните на победата заудряха звучно, огласявайки „завръщането“ на Григор сред най-добрите. Разбира се, че успехът е с голяма стойност за самочувствието на Димитров. Сега би трябвало той да заиграе с повече вяра и, както казва клишето на форумната патриотщина, „да се върне там, където му е мястото“.

Струва ми се обаче, че истината е малко по-различна. Григор победи. Факт. Но как? С по-добра тактика? Да. С по-малко грешки? С по-добра психика? Може би. С по-добра игра? В никакъв случай.
   
Григор имаше късмета срещу него да се изправи един човек, който мислеше за всичко друго, но не и за работата, която му предстоеше на корта. Мъри игра разпиляно, без никаква концентрация, особено след като спечели първия сет. Едва в заключителните минути на откриващата част шотландецът показа проблясъци от своя талант и без да влага кой знае колко усилия успя да наложи волята си в тайбрека. Той просто отказа да се „появи“ на корта в началото на втория сет, когато Григор без да прави нищо особено проби на два пъти на 0 подаването на шотландеца. Световният номер 2 изхаби повече сили да говори с хората от своя щаб, отколкото да мисли как да приключи успешно мача. И въпреки състоянието на своя съперник Григор отново беше на път да изпусне нещата. Водейки с 4:0 българинът отново показа лабилната си психика. Без да бъде подложен на сериозно напрежение той допусна връщането на единия пробив, а сервирайки за сета при 5:4 дори се стигна до нов брейк пойнт. Единствено твърде пасивната игра на Мъри позволи на Димитров да удържи подаването си и да стигне до трети сет.
   
В него Мъри започна да показва и признаци на умора, което допълнително улесни Григор. Истина е, че Димитров не загуби увереност, дори когато изостана с 1:3 и успя да спечели следващите 5 *****ма. Но това не стана благодарение на подобрената му игра. Помогнаха 50-те непредизвикани грешки в мача на Мъри, липсата на концентрация у шотландеца и отчайващата форма, в която се намира. Григор показа повече хитрост срещу играч, който все още се нагажда към обстановката да бъде професионален тенисист и баща. Димитров демонстрира и позабравен хъс и амбиция за борба до последно. Мъри беше пасивен и с неособено голямо желание за съпротива.
   
Победата е позитивен сигнал за Димитров, но не бива да се приема като нещо изключително и забележително. Успехът е факт, но също така и проблемите, с които българинът все още се сблъсква. Сервисът му не е убедителен, колкото е необходимо и пропуските във важните моменти могат да се окажат фатални. Мъри не успя да се възползва, но сега идва Монфис. Оптимизмът е хубаво нещо, но реалната преценка на фактите е по-голяма движеща сила от емоциите.

Григор не направи нищо впечатляващо срещу Мъри, така че нека запазим спокойствие и да видим дали това наистина е ново начало за Григор или просто поредният „хотшот“ на деня. Отговори


Отваряне на:


Потребители разглеждащи темата: 1 гост(и)