Оценете темата:
  • 0 гласа - средно 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Определяне на големината на грипа
#1
Video 
Много е важно дебелината на дръжката на ракетата да е подходяща за дланта на ръката. Твърде тънка или дебела дръжка би променила изцяло усещането ни за дадена тенис ракета. Затова всички модели тенис ракети се предлагат в няколко варианта с различен размер на хвата. 

Съществуват два начина за да определите правилния размер за вашата длан:

1. Чрез хват за форхенд:
       
Ако държите тенис ракетата с хват за форхенд (ако не сте сигурни за хвата погледнете снимката, а ако не се ориентирате по-добре да ползвате другия начин) дебелина на дръжката, която Ви е необходима е тази, при която ще можете да поставите показалеца на другата си ръка между пръстите и дланта (така както е на снимката). Ако не можете да го поставите, значи дръжката е тънка. Ако пък има място около него значи е дебела. Ако дръжката на ракетата е по-тънка, ще Ви трябва повече сила за да й попречите да се изкривява в дланта Ви(естествена реакция при удар извън идеалния център на ракетата) и даже може да доведе до проблеми в лакътя. С по-дебела дръжка ще имате трудности със смяна на захвата и също така пак ще ви е необходима повече сила за да не мърда ракетата в дланта Ви.

2. Измерване на ръката с линия
       
За втория начин не се нуждаете от ракета. Просто трябва да измерите дланта си с линийка. За целта отворете ръката с опънати пръсти един до друг и поставете линийката както е показано на снимката. Търсеното разстоянието е това от свивката на дланта, до края на безименния пръст. Това разстояние ще трябва да го изчислите в инчове (1см = 0.3937 инча). За ориентир имайте предвид, че числото, което сте получили би трябвало да е между 4 и 5 инча за възрастен човек. И това са границите, в които варират повечето модели ракети за възрастни.
Когато си купувате ракетата имайте предвид, че е лесно да увеличите размера на хвата, но не и да го намалите. Затова ако изчислената дебелина на дръжката се намира между два размера, си купете по-малкия размер и навийте оувъргрип (overgrip – представлява лента, която се навива около дръжката на ракетата, върху основния грип от специален материал, така че да не приплъзва в ръката), за да достигнете до идеалната дебелина. Типичен оувъргрип би увеличил дебелината с около 1/16 инча. Съществува и друг метод за удебеляване на хвата – с материал, който се свива от топлината. Той се поставя директно върху дръжката на ракетата и върху него се навива основния грип и оувъргрипа(ако сложите такъв). Как се прилага този метод може да видите  ТУК. Дебелината, с която може да удебелите дръжката е 1/8 инча. И при двата метода добавяте допълнително тегло в ракетата, което е до към 20 грама, но предимствата от хват, който е подходящ за дланта са много.

Имайте предвид, че грипчетата и оувъргрипчетата се износват, което води до тяхното протриване и късане. Тъй като основния грип на ракетата се сменя по-трудно от повърхностния грип(оувъргрип), добра практика е винаги да навиете оувъргрип върху основния, за да го запазите. Не забравяйте, че за да има максимално добър контрол върху ракетата е добре да сменяте редовно грипчетата. За да разберете как се навива грип погледнете секцията Смяна на грипа.
Отговори


Отваряне на:


Потребители разглеждащи темата: 1 гост(и)